My Menu for Raya Aidiladha

Friday, December 21, 2007

Memandangkan raya ni orang selalu relate with orang pergi haji, I feel like to eat something more Mediterranean foodies... cam rasa nak jadi mak-mak arab gitu. So I cooked Nasi Arab for our Raya Menu. Recipe and pics as follows:


Nasi Arab:

1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
1.5 liter air
500 gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris
1 pokok daun ketumbar ] hiris
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ] bancuh ngan sikit air
1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ] mayang
3 ulas bawang putih ] mayang
1 labu bawang besar ] mayang
3 cm halia ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih

Panaskan minyak dan minyak sapi. Masukkan bahan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan bancuhan serbuk jintan manis dan jintan putih. Tumis hingga rempah hingga agak garing. Lepas tu masukkan air, ayam, cili hijau, cili merah, garam dan gula. Biarkan hingga mendidih dan masukkan beras.

Bila nasi dah masak, masukkan kacang peas, daun sup, daun ketumbar & kismis. Gaulkan dalam nasi dan tutup periuk hingga nasi betul-betul masak. Hidangkan with bawang goreng.


This menu served with dalca daging, salad and sambal belacan (but i made sambal belacan jawa..) dah nama tekak melayu.. belacan takleh tinggal...

For dessert, I made marble pudding... tara..

2 cheers!!:

Anonymous said...

nadya
nasik arab ni kan
kalau kiter makan ngan daging bakar..
ok ker?

dia rasa cam nasik minyak ke per?

Nadia said...

lebih kurang cam nasi minyak gak..boleh kot makan ngan daging bakar cicah air asam...