Hubby went off to Aw@na Kijal Terengganu on Saturday so left me with 2 kids at home. My cousin pulak inviting herself to beraya at my house . I was preparing Laksa Terengganu just to fulfill my rinduness to my kampung. Cousin quite happy with the food as she also rindu having Laksa Terengganu.
Bahan-bahan:
Laksa
Kuah
1 biji santan kelapa
5 ekor isi ikan kembong besar - dipanggang(ikan sardin/selar pon boleh)
1 biji limau nipis
2 sudu kecil lada hitam tumbuk
1 inci halia
2 sudu makan bawang merah - di kisar
Garam secukup rasa
1 biji cili merah di basuh bersama air panas (jgn potong yer)
Ulam & Bahan Tambahan
Kacang Panjang - di mayang halus
Taugeh
Timun - di potong halus
Daun Selasih/Daun Kesom - dimayang halus
Cili boh
Belacan - di bakar
Garam
Foto: from natraikin.fotopages.com
Laksa di celur dgn air panas buat seketika. If your are using Laksa keras, kena rendam for 3 - 4 hours then boiled sampai lembut.
Kisarkan isi ikan yang sudah dipanggang. Kalau boleh kisar dengan santan. So no addtional water needed here. Dalam periuk yang besar, masukkan santan, ikan yg dikisar, serbuk lada hitam, halia & bawah merah kisar. Masak mennggunakan api yang sederhana. Keep on kacau-ing. Apabila kuah sudah hampir mendidih, perah air limau nipis & garam. Tutup api apabila kuah sudah mendidih. Jangan sampai santan pecah minyak. Biarkan kuahnya sejuk sebelum masukkan cili hidup - ini petua bagi mengelakkan kuah cepat basi!
Hidangkan bersama ulam dan secubit belacan dan sedikit cili boh tadi.. kalau tak cukup masin boleh tambah garam....
Laksa Terengganu
Monday, November 05, 2007By Nadia at 11:18 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 cheers!!:
eyyy,lamanya tak mkn laksa trengganu! Rasanya dah 20 tahun lepas kut? Will try the recipe,thx. BTW, I post new entry bout the charity sites, in case you want to know, hehe..
qist cuba jgn tak cuba...
yuo I saw the entry.. thanks for your support..
Post a Comment